Perníčky měkké a netvrdnoucí
Suroviny
140 g cukru moučka
2 vejce
100 g másla
2 lžíce medu
2 lžičky perníkového koření
400 g hladké mouky
1 lžičku jedlé sody
Postup
Cukr utřeme s celými vejci a změklým máslem, přidáme med a perníkové koření. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé. Vše dobře vymícháme. Do směsi pak přidáme prosátou mouku se sodou. Vypracujeme těsto, které dáme asi na 30 minut odpočinout do lednice. Pak ho rozválíme na plát nejméně 7 mm silný, ne méně, aby perníčky nebyly suché. Pokud se těsto lepí, trošku ho podsypeme a posypeme hladkou moukou. Z těsta vykrajujeme tvary a dáváme je plech vyložený papírem na pečení nebo silikonovou podložkou. Pokud budeme chtít perníčky zavěsit, uděláme v nich před pečením dírku tupým koncem špejle. Pečeme v troubě vyhřáté na 180° C cca 8 minut. Jestliže perníčky budeme zdobit, ničím je nepotíráme, jinak pro lesk a hnědou barvu je ihned po vyndání z trouby potíráme rozšlehaným vejcem. Upečené perníčky necháme do vychladnutí na plechu nebo opatrně přendáme na rovné prkénko, aby se nezkroutily. Skladujeme je v plechové dóze nebo v krabici vyložené alobalem. Pokud i tak ztvrdnou, přidáme k nim krajíc chleba nebo rozkrojené jablko, zase zkřehnou.
Zdobíme polevou na perníčky – viz sekce Polevy a náplně
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 2 492x
Komentáře receptu Perníčky měkké a netvrdnoucí
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!