Švestková povidla z trouby
Suroviny
2,5 kg švestek
300 až 500 g cukru krupice
50 ml octa
Postup
Omyté vypeckované švestky pomeleme na mlýnku nebo rozmixujeme, smícháme s cukrem podle chuti (podle zralosti švestek, do hodně zralých švestek cukr přidáme, do méně zralých ho dáme méně) a octem. Necháme do druhého dne odpočinout. Švestky krásně pustí barvu a cukr se rozpustí.
Druhý den švestkovou hmotu nalijeme na velký plech a dáme do trouby vyhřáté na 200° C. Jakmile se směs začne vařit, snížíme teplotu na 100° C a pečeme asi 5-6 hodin, čas záleží na tom, jakou máme troubu a jak velký plech použijeme. Hotová povidla poznáme tak, když v nich projedeme vařečkou, zůstane po ní prázdná stopa, jak jsou hustá. Takto připravená povidla není třeba sterilovat, stačí rozdělit do vyčištěných skleniček.
Poznámka: V původním receptu je uvedeno, že toto množství je na 4 měnší skleničky. Já jsem použila 2 kg umletých švestek, 500 g cukru a 40 ml octa a vyšlo mi to na 4,5 skleniček od marmelád.
Autorka receptu také uvádí, že povidla dělá z 5 kg švestek ve vyšší vrstvě a peče je přes noc při 50 °C.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 2 336x
Komentáře receptu Švestková povidla z trouby
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!