Slané bochánky se zakysanou smetanou
Suroviny
40 g čerstvého droždí
1 lžičku krupicového cukru
100 ml teplého mléka
600 g hladké mouky
2 lžičky soli
250 g másla (nebo Hery)
1 celé vejce
250 g zakysané smetany
1 žloutek na potření
100 g strouhaného sýra na posypání
Postup
Z mléka, 1 lžičky mouky, droždí a cukru si v hrnku připravíme kvásek. Do misky nasypeme zbytek mouky, nakrájené máslo nebo Heru, zakysanou smetanu, sůl, vejce, a když kvásek vzejde, přidáme ho do misky také. Vypracujeme měkčí, které není příliš husté těsto, ale drží tvar. (Můžeme ho také připravit v kuchyňském robotu).Těsto necháme přikryté čistou utěrkou odpočívat na teplém místě po dobu minimálně jedné hodiny.
Po vykynutí těsto přendáme na pomoučený vál, rozválíme a přeložíme na polovinu a ještě jednou na polovinu. Necháme ho 15 minut pod utěrkou odpočinout a tento postup zopakujeme ještě 2x. Nakonec těsto rozválíme na tloušťku asi 1 cm a vykrajujeme pomocí hrnku kolečka. Na vrch můžeme otisknout mřížku na protlačení brambor. Kolečka potřeme žloutkem.
Pečeme při teplotě 180°C asi 20 minut dozlatova. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 1 963x
Komentáře receptu Slané bochánky se zakysanou smetanou
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!