Třináctihodinová husa
Suroviny
1 husa (3,5 až 5 kg)
4 lžíce kmínu
sůl
Postup
Den předem ve 22:00 nebo 23:00 hodin z husy vyndáme droby (můžeme je použít do polévky), oškubeme přebytečné brka, případné jemné peří opalíme zapalovačem. Okrájíme přebytečný tuk, odstraníme křídla před prvním záhybem a odřízneme kůži z krku (opět je můžete použít do polévky). Maso opláchneme a papírovou utěrkou osušíme. Osolíme i zevnitř a vydatně okmínujeme, vhodíme pár kmínů i dovnitř. Husu dáme na pekáč, pokud ho nemáme, použijeme hlubší plech a podlijeme vodou. Celou husu přiklopíme vrchním pekáčem nebo zakryjeme alobalem. Nastavíme teplotu na 80° C, vložíme husu do trouby. Pozor na moderní trouby, většinou mají bezpečnostní pojistku a trouba se po několika hodinách sama vypne. Po dvanácti hodinách odstraníme vrchní pekáč nebo alobal, husu velkou jehlicí propícháme, polijeme výpekem a zvýšíme teplotu na 180° C. Pečeme dozlatova ještě hodinu. Pak naběračkou odebereme vyškvařený tuk, husu naporcujeme a maso podáváme přelité výpekem. Kůrka je krásně křupavá a maso tak měkké a šťavnaté, že samo odpadává od kosti.
Sádlo se dá skladovat v chladničce (asi měsíc) i zamrazit, využít se dá na smažení i vaření, ale i na namazání na chleba
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 2 767x
Komentáře receptu Třináctihodinová husa
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!