Husa na italský způsob
Suroviny
1 celá chlazená husa (cca 4,5 kg)
drůbky zvlášť
sůl
pepř
svazek čerstvé šalvěje
svazek čerstvého oregana
2 - 3 snítky rozmarýnu
5 středně velkých cibulí
5 stroužků česneku
500 g cherry rajčátek
svazek bazalky
5 lžic olivového oleje
1,2 kg bramborových noků
kuchyňský provázek
Postup
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Připravenou husu zvenku i zevnitř osolíme a opepříme. Bylinky omyjeme a osušíme, nasekáme nadrobno (pár necháme stranou na ozdobu). 3 cibule oloupeme a 3 stroužky česneku také oloupeme, nahrubo je nasekáme a smícháme s bylinkami. Směsí naplníme husu. Kuchyňským provázkem svážeme nohy husy k sobě, položíme jí na prsa do velkého pekáče a podlijeme asi 120 - 130 ml vody. Dáme do trouby. Cca po 1,5 - 2 hodinách pečení husu otočíme a odebereme vypečené sádlo. Do pekáče přidáme omyté vnitřnosti a přilijeme 500 ml horké vody a ještě cca 2 hodiny pečeme.
Zbylou cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Umytá a osušená rajčátka rozpůlíme, bazalku nasekáme na jemné proužky. V pánvi rozehřejeme olivový olej, česnek a cibuli a necháme zezlátnout. Potom přidáme rozpůlená rajčátka. Přiklopíme a dusíme cca 5 minut.
Noky uvaříme podle návodu na obalu. Slijeme a spolu s bazalkou vmícháme k rajčatové směsi. Zhruba 10 minut před koncem pečení potřeme husu slanou vodou, aby byla kůžička hezky křupavá. Husu vyndáme z pekáče a necháme jí v teple chvíli odpočívat. Vařečkou uvolníme všechny napečené kousky v pekáči a výpek přelijeme přes sítko do rendlíku. Sebereme z něj co nejvíce tuku, pokud je třeba, chvíli ještě povaříme.
Noky dosolíme a dopepříme, husu naporcujeme a podáváme na rajčatových nocích. Ozdobíme bylinkami, které jsme si dali stranou.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Evik,
Zobrazeno 1 627x
Komentáře receptu Husa na italský způsob
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!