Vánoční povidlová omáčka
Suroviny
Suroviny :
440 g švestkových povidel (1 balení)
0,5 l vody
1,0 l vody
1 kostka karpatského bujónu
100-150 g ořechů mohou být i s lískovými
200 g Hrozinky – Sultánky 1 ks
100 g Ovocný chlebíček 1 ks
(Fíky)
Špetku mleté skořice
Špetku citronové kůry
3 ks Nového koření
3 ks Bobkového listu
Asi 5 ks hřebíčku nebo trošku drceného
1 balíček banilkového cukru
2 lžíce cukru
50 g strouhaného perníku (1 balíček)
250 ml RUMU
Postup
Pracovní postup :
Do jednoho litru vody zavaříme jednu kostku Karpatského bujónu, pak přidáme ořechy, rozinky a ovocný chlebíček nakrájený na malé kousky a povaříme, aby ořechy trochu změkly, cca 10-15 min., a odstavíme. ( Dle chuti můžeme přidat i fíky )
Do druhého hrnce, ve kterém budeme následně omáčku připravovat, nalejeme 0,5 l vody a začneme zahřívat a přidáme kelímek povidel asi 0,5 kg (PENY 440 g) a dobře rozmícháme, aby se povidla nepřichytla a pokud nestačí voda na rozmíchávání povidel, přidáme bujónu z ořechů, které se namáčejí. Až máme povidla řádně rozmíchány, přidáme obsah z prvního hrnce a opět mícháme a přivedeme k varu. Vmícháme koření - špetku skořice, citrónové kůry, 3ks nového koření a 3 ks bobkového listu. Dále 1 sáček vanilkového cukru. A zase povaříme 10-15 min., ale již za stálého míchání, aby se povidla nepřichytla. Pak přidáme nastrouhaný perník (50g – 1 ks), který pomalu vmícháváme do varu a tím se omáčka zahustí. Po zahuštění ji poředíme 250 ml rumu ( nejlépe Božkov) a opět přivedeme k varu. Kdyby byla omáčka málo hustá po poředění rumem, přistrouháme trochu perníku a přihustíme, ale pozor omáčka při chladnutí houstne - ořechy a rozinky nabírají vodu, takže se zahuštěním opatrně. Zahustit také můžeme varem za stálého míchání. Pak odstavíme a zakryjeme pokličkou. Při chladnutí občas promícháme a před úplným vychlazením vyndáme bobkový list, a pokud se zadaří, i nové koření s hřebíčkem. Hřebíček a nové koření si můžeme dát do malého sáčku a ušetříme si čas s lovením z omáčky.
Podáváme samotnou s knedlíkem nebo i k masům. Možno také podávat ke kynutým knedlíkům nebo na vdolečky.
DOBROU CHUŤ !
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 587x
Zdroj: KOŘISTKA Tomáš
Komentáře receptu Vánoční povidlová omáčka
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!