Šátečky bez kynutí, koláčky
Suroviny
na těsto:
300 g hladké mouky
250 g Hery nebo másla
30 g cukr moučka
1 vejce
1 kostka droždí
5 lžic mléka
špetka soli
dále:
1 vejce na potření
náplň do šátečků (maková, povidlová, ...)
drobenka (lžíce másla, 4 lžíce cukru krupice, 5 lžic polohrubé mouky)
lžíce másla a lžíce rumu na závěrečné potření
Postup
Do mísy si prosijeme mouku a po okraji posolíme. Uprostřed uděláme důlek, do důlku rozdrobíme droždí a zalijeme je vlažným mlékem. Posypeme cukrem a počkáme, až vzejde kvásek. Pak přidáme 1 vejce a na kousky nakrájenou Heru. Zaděláme těsto rukama a před vyválením ho můžeme dát asi na čtvrt hodiny do ledničky, aby se lépe zpracovávalo. Pak vyválíme čtverec silný asi 0,5 cm na pomoučeném vále. Z vyváleného těsta nakrájíme čtverečky o stranách asi 5-7 cm, plníme je nádivkou a složíme do šátečku. Šátečky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem, silikonové podložce nebo jen na nevymazaném plechu (těsto je dost tučné) ve vyhřáté troubě při 175° C asi 15-20 min dorůžova. Upečené a ještě horké je potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a můžeme ještě pocukrovat moučkovým cukrem.
Poznámka: těsto můžeme použít i na koláčky
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 9 512x
Komentáře receptu Šátečky bez kynutí, koláčky
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!