Koláč s rajčaty, kukuřicí a kozím sýrem
Suroviny
250 g špaldové mouky
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky mletého černého pepře
125 g másla nakrájeného na kousky
1 žloutek + 1 vejce
NÁPLŇ:
1 malá palice česneku
200 g kozího sýra + na ozdobu
hrst čerstvých bylinek (oregáno, bazalka, tymián)
sůl
čerstvě mletý pepř
3 lžíce másla
2 malé cibule nakrájené na tenká kolečka
1 lžička cukru
4 hrsti kukuřice
2 lžíce nasekané bazalky
300 g rajčat nakrájených na kolečka
olivový olej
4 snítky tymiánu
hustý balzamikový ocet k podávání
Postup
Do misky dáme mouku, sůl a pepř. Promícháme a přidáme máslo. Propracujeme ho s moukou na drobenku. Potom přidáme žloutek a 2 - 3 lžíce studené vody a uhněteme hladké těsto. Pokud by špatně drželo pohromadě, přilijeme trošku vody. Zabalime ho do potravinářské fólie a dáme do lednice alespoň na půl hodiny. Mezitím předehřejeme troubu na 200 °C.
Odřízneme vršek česneku, aby vykoukly jednotlivé vršky stroužků. Palici položíme na alobal, pokapeme olivovým olejem, tak aby zatekl mezi stroužky česneku. Zabalíme ho a dáme na 45 minut do vyhřáté trouby zezlátnout a změknout. Necháme chvíli vychladnout, pak stroužky vymačkáme ze slupek, rozmačkáme je vidličkou a smícháme s kozím sýrem, bylinkami, solí a pepřem.
Zatímco budeme péct česnek, rozpustíme v pánvi máslo, přidáme cibuli, špetku soli a pepře a na středním plameni opékáme dozlatova. Zhruba po 5 minutách přidáme lžičku cukru, stáhneme plamen a necháme cibuli zkaramelizovat - trvá to cca 20 minut. Cibule se nesmí připálit, mícháme na opravdu mírném ohni, případně jí podlijeme troškou vody. Pak vsypeme kukuřici a mícháme dalších 5 minut, aby chytila barvu. Stáhneme z ohně a přimícháme bazalku.
Vychlazené těsto vyválíme na 3 mm silný kulatý plát a přesuneme ho na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme ho připraveným kozím sýrem s česnekem, od okraje necháme asi 1,5 cm místa. Navrch naneseme zhruba polovinu cibulovo-kukuřičné směsi, pak rozložíme rajčata, pokapeme je olivovým olejem, osolíme a opepříme. Na rajčata dáme zbytek cibule s kukuřicí a snítky tymiánu. Okraje těsta přehneme přes rajčata a potřeme je prošlehaným vajíčkem. Necháme 15 minut v lednici vychladit.
Troubu stáhneme na 180 °C a dáme do ní koláč. Pečeme 45 - 55 minut, těsto by mělo zezlátnout a rajčata změknout. Vyndáme z trouby, necháme 5 minut vychladnout a podáváme.
Koláč podáváme s čerstvým kozím sýrem a pokapaný balzamikovým octem.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Evik,
Zobrazeno 1 337x
Komentáře receptu Koláč s rajčaty, kukuřicí a kozím sýrem
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!