Pletený koláč s Nutellou
Suroviny
450 g polohrubé moiuky + cca 50 g na podsypání
180 ml (3/4 hrnku) vlažného mléka
2 žloutky (bílky na potření)
8 g (1 a 1/2 lžičky) sušeného droždí nebo 3/4 kostky čerstvého
30 g (2 lžíce) rozpuštěného másla
70 g (1/3 hrnku) cukru
špetka soli
200 g (asi 1 hrnek) čokoládového krému (Nutella, arašídový, ...)
Postup
Do mléka přidáme droždí, promícháme a necháme asi 15 minut vzejít kvásek. Mouku prosijeme a přidáme všechny sypké suroviny, mouku, cukr a sůl, Oddělíme bílky, žloutky společně s máslem a mlékem s droždím přidáme do mísy se suchými ingrediencemi. Vše promícháme dřevěnou vařečkou a pak hněteme rukama cca 7 minut. Pokud je těsto hladké a lehce lepkavé, dáme do mísy a přikryjeme čistou utěrkou. Necháme ho na teplém místě kynout cca 40 minut, ne víc, mělo by zdvojnásobit objem. Pak rozehřejeme troubu na 180°C. Krém (např. Nutellu) vložíme do vodní lázně, bude vláčnější a lépe se bude natírat. Těsto položíme na pomoučněný vál. Pokud máme vál a váleček silikonový, nemusíme podsypávat, těsto se nebude lepit. Asi minutku zpracováváme a pak těsto rozdělíme na 4 stejné díly. První díl rozválíme na 2-3 mm silný kruh. Položíme ho na pečící papír a s pomocí např. dna od formy na dort nebo talíře si vyznačíme obrys kruhu do těsta. Kruh potřeme krémem. Vyválíme další kruh a položíme ho na krém a také po potřeme, stejně to uděláme s třetím a čtvrtým dílem, poslední těsto však již nepotíráme. Dno formy opět položíme na těsto a odkrojíme přebytečné okraje. Do středu kruhu postavíme skleničku a rozřežeme ho ke skleničce nejprve na čtvrtiny, pak kažkou čtvrtinu na čtvrtinky, takže kruh bude rozřezán na 16 dílků. Střed musí zůstat nerozřezaný. Do každé ruky vezmeme jeden cíp a 2x je zatočíme tak, aby byly zatočené vzájemně protichůdně. Tak to opakujeme se všemi, dokud nezískáme 8cípou hvězdu, jejíž každý cíp se skládá s dvojice opačně zamotaných cípů. Kraje můžeme založit, aby byly zakulacené nebo zespod zmáčknout k sobě, aby vznikla špička. Hvězdu potřeme bílkem a pečeme cca 15-20 minut na 180°C. Pokud máme možnost, prvních 10 minut pečeme pouze odspodu, pak zapneme i vrchní pečení.
Těsto můžeme připravit také v domácí pekárně,
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 4 061x
Komentáře receptu Pletený koláč s Nutellou
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!