Jablečný nákyp s vanilkovou omáčkou
Suroviny
800 g vyzrálých jablek
80 g moučkového cukru
1 lžička mleté skořice
1 lžička másla
400 g dětských piškotů
100 g másla
OMÁČKA:
300 ml mléka nebo smetany
3 žloutky
60 g cukru
150 ml smetany ke šlehání
1 sáček vanilkového curku
lístky meduňky
Postup
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Vložíme do kastrolu, přilijeme 100 ml vody, přidáme lžičku másla a rozvaříme. Jablkovou kaši osladíme moučkovým cukrem a ochutíme skořicí.
Piškoty rozdrtíme nahrubo. Do nákypové formy silně vymazané máslem narovnáme ve vrstvách rozdrcené piškoty a jablkovou kaši. Spodní a horní vrstva má být z piškotů. Povrch nákypu poklademe vločkami másla a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
Na omáčku rozšleháme žloutky s cukrem v nádobce, kterou postavíme do horké vodní lázně. Přidáme horké mléko nebo smetanu a šleháme do zhoustnutí. Za občasného promíchání necháme vychladnout. Do studené omáčky zamícháme vanilkový cukr a ušlehanou smetanu.
Jablečný nákyp můžeme podávat jak teplý, tak i studený, přelitý vanilkovou omáčkou a ozdobený lístky čerstvé meduňky.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 990x
Komentáře receptu Jablečný nákyp s vanilkovou omáčkou
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!