Kreolský jahodový koláč
Suroviny
Těsto:
130 g hladké mouky
75 g másla
50 g strouhaného perníku
50 g cukru
1 žloutek
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
1 lžíce mléka
Náplň:
500 ml mléka
100 g nutely
2 žloutky
1 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
2 lžíce melasy
2 lžíce whisky
+ 500 g jahod
Postup
Mouku smícháme s perníkem a práškem do pečiva. Do mouky nakrájíme máslo, přidáme cukr, žloutek a asi lžíci mléka. Těsto promícháme, nejprve nožem, pak ho zpracujeme rukama, zabalíme do fólie a necháme asi půl hodiny odležet v chladnu.
Poté ho vyválíme na lehce pomoučeném válu na kruhový plát silný asi půl centimetru. Ten přeneseme opatrně do kulaté formy o vhodném průměru, kterou jsme předtím vytřeli tukem. Prsty nebo malým válečkem plát po celé ploše dobře přitlačíme k formě. Těsto na několika místech propícháme vidličkou a pečeme při teplotě asi 180 st. C. Když začně těsto na okrajích hnědnout, snížíme trochu teplotu (asi na 150 st. C) a pečeme ještě asi 5 minut. Necháme vychladnout.
Ve vhodné nádobě smícháme všechny suroviny na náplň a nad párou mícháme krém do zhoustnutí. Potom nádobu vyjmeme a za občasného míchání necháme krém trochu zchladnout. Poté ho nalijeme na vychladlý korpus a necháme vychladit.
Mezitím si očistíme a rozdtřídíme jahody. Z méně kvalitních uděláme s trochou cukru protlak. Kvalitní jahody pokrájíme na silnější plátky, ozdobně je poklademe na povrch koláče a zalijem jahodovým protlakem.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 811x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Kreolský jahodový koláč
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!