Křížaly z jablek
Suroviny
Jablka
Postup
Jablka nejdříve dobře omyjeme (nejlépe namočíme do dřezu s vlahou vodou a necháme chvíli odmočit). Pak vyjmeme, necháme okapat a jedno po druhém utřeme papírovou utěrkou. Důkladné umytí je nutné, protože jablka na křížaly neloupeme.
Z jablek odstraníme jádřince a části kolem bubáku a stopky. Nakrájíme je na dílky o síle 3 až 5 mm.
Můžeme sušit v sušičce na ovoce, ale tu já nemám, a tak suším jablka v elektrické troubě. Plech vyložíme papírem na pečení a na papír rozložíme jednu vrstvu pokrájených dílků jablek. Vložíme do trouby rozehřáté (pouze) na 60 st. C a zvolna sušíme. Do trouby lze dát najednou dva i více plechů, pokud máme v troubě větráček. Zároveň musí trouba zůstat trochu pootevřená, aby odcházela ven pára ze sušících se jablek. Pokud nedrží pootevřená sama, vložíme do dvířek třeba vařečku. Ke konci sušení lze teplotu trochu zvýšit (asi na 100 st.C) a sušení tak urychlit. Stejně ale trvá zhruba 4 hodiny.
Usušené křížaly uchováváme v suchu (například v uzavřené sklenici). Jsou dobré na malé a zdravější večerní mlsání třeba u televize.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 6 702x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Křížaly z jablek
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!