Bramborový koláč se žloutkovým krémem
Suroviny
Těsto:
200 g polohrubé mouky
100 g vařených nastrouhaných brambor
100 g nastrouhaného másla
50 g cukru
1 žloutek
1/2 sáčku prášku do pečiva
špetka soli
Krém:
400 ml mléka
1 vejce
2 žloutky
1 sáček vanilkového pudinku
2 lžíce cukr
Drobenka:
50 g másla
50 g cukru
50 g hrubé mouky
Drobné nebo pokrájené ovoce
Postup
Na přípravu těsta potřebujeme uvařené a zchladlé brambory, proto si je připravíme předem. Těsně před přípravou těsta brambory jemně nastrouháme. Předem si také očistíme a opláchneme ovoce a necháme okapat.
Příprava krému:
Nejdříve vyšleháme vejce a žloutky do pěny. Přilijeme polovinu mléka a misku postavíme do kastrůlku s vařící vodou. Stále promícháváme, dokud krém nezhoustne. Přelijeme do kastrůlku a přidáme druhou polovinu mléka, ve které jsme rozmíchali pudinkový prášek a dvě lžíce cukru. Za stálého míchání vaříme, až vznikne hustý krém. Odstavíme ze zdroje tepla.
Těsto připravíme tak, že všechny suroviny smícháme a prohněteme, až vznikne hladké těsto. Na pomoučeném válu ho vyválíme na hladký plát ve tvaru kulaté koláčové formy. Vyložíme jím formu, kterou jsme předem vytřeli tukem, okraje těsta zvedneme do výšky. Na těsto nalijeme žloutkový krém a hustě ho posypeme ovocem. Všechny přísady na drobenku promneme prsty a koláč drobenkou posypeme. Vložíme do trouby předehřáté na 180 st. C a pečeme 35 až 40 minut.
Po vyjmutí z trouby necháme koláč nejprve vychladnout a teprve pak jej krájíme.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 917x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Bramborový koláč se žloutkovým krémem
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!