Litý švestkový koláč
Suroviny
Čerstvé švestky
400 g polohrubé mouky
100 g cukru
20 g droždí
300 ml mléka
4 žloutky
200 g másla
kůra z 1 citrónu
špetka soli
Drobenka:
máslo
krupicový cukr
polohrubá mouka
Postup
Začneme tím, že si rozpustíme máslo a necháme ho zchladnout. V okamžiku použití by mělo být vlahé. Také mléko, které vyjmeme z lednice, by mělo mít pokojovou teplotu. Švestky omyjeme, rozkrojíme podélně na polovinu, vyjmeme pecku a ještě rozkrojíme každou polovinu podélně na čtvrtku.
Do poloviny mléka přidáme lžíci cukru, rozdrobíme droždí a necháme v teplé místnosti vzejít. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme vlahé máslo, citrónovou kůru a prosátou mouku se špetkou soli. Nakonec přilijeme zbylé mléko a lehce promícháme. Vznikne řídké, lepivé těsto - něco jako na lívance. Těsto vlijeme na menší plech vytřený tukem a vysypaný hrubou moukou nebo jemnou strouhankou. Rovnoměrně ho rozetřeme a necháme asi 10 minut kynout.
Zatím si připravíme drobenku rozemnutím výše uvedených surovin. Povrch těsta poklademe měsíčky švestek (řezem nahoru) a posypeme drobenkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C a upečeme. Těsto na okrajích krásně zezlátne a hlavně zpevní.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 3 188x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Litý švestkový koláč
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!