Bábovka plněná mákem
Suroviny
500 g polohrubé mouky
30 g droždí
350 ml vlažného mléka
100 g moučkového cukru
1 žloutek
4 lžíce rozpuštěného tuku
citrónová kůra
špetka soli
Náplň:
150 g mletého máku
80 g moučkového cukru
150 ml mléka
1 lžíce piškotových drobků
citrónová kůra
Postup
Z části vlahého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí necháme v teple vzejít kvásek. Po vykynutí jej přilijeme k mouce, zbývajícímu mléku, žloutkům, rozpuštěnému tuku, špetce soli a citrónové kůře. Vypracujeme těsto tak, až je hladké, vláčné a krásně lesklé. Přikryjeme ho utěrkou a necháme vykynout.
Mezitím si připravíme makovou náplň, která musí vychladnout. V kastrolku promícháme mletý mák promícháme s cukrem, piškotovými drobečky, citrónovou kůrou a mlékem, přivedeme k varu a odstavíme ze zdroje tepla. Necháme vychladnout a teprve do vychladlé náplně přimícháme citrónovou kůru.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélníkovou placku, kterou potřeme vychladlou makovou náplní. Stočíme jako závin a vložíme do formy na bábovku, kterou jsme předem vytřeli tukem a vysypali hrubou moukou. Takto připravenou bábovku opět přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi půl hodiny znovu kynout. Potom ji upečeme ve středně vyhřáté troubě. Ve formě ji necháme trochu zchladnout, potom ji vyklopíme a poprášíme moučkovým cukrem.
Poznámka:
Makovou náplň můžeme trochu obměňovat například tím, že přidáme hrst rozinek nebo sušených brusinek.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2 271x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Bábovka plněná mákem
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!