Moje vánočka (příprava těsta v pekárně)
Suroviny
500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
150 g másla
3 žloutky
35 g droždí
250 ml mléka
2 lžíce rumu
nastrouhaná citrónová kůra
rozinky namočené v rumu
mandlové lupínky
špetka soli.
Postup
Jde prakticky o trochu těžší kynuté těsto (většímu množství tuku odpovídá i větší množství použitého droždí). Postup je mírně upravený pro přípravu těsta v domácí pekárně.
Hladkou mouku prosejeme (a opravdu to neošidíme, je to důležité pro kvalitu těsta). Mouka by měla mít zhruba teplotu místnosti. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Mléko mírně zahřejeme, přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí, které necháme vzejít. K mouce přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, cukr, sůl a vanilkový cukr, promícháme.
Do nádoby pekárny dáme rozpuštěný tuk, mléko se vzešlým droždím, rum, žloutky. Nakonec přisypeme promíchané sypké suroviny. Zvolíme program pro přípravu těsta. Při druhém kynutí k těstu přidáme okapané rozinky (namáčeli jsme je v rumu) a mandlové lupínky, při dalším hnětení jsou zapracovány do těsta. Vznikne krásně nadýchané kynuté těsto.
Po vyjmutí těsta z nádoby domácí pekárny ho rozdělíme na 8 stejných dílů. Ze sedmi dílů uválíme dlouhé stejně silné válečky. Spodní patro vánočky upleteme ze čtyř válečků a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Uprostřed trochu stiskneme a vytvoříme tak lepší prostor pro „usazení“ druhého patra vánočky. Druhé patro vánočky pleteme ze tří válečku jako cop, položíme na první patro a opět podélně uprostřed hranou dlaně trochu promáčkneme. Poslední díl těsta rozdělíme na dvě stejně velké části, vyválíme dva tenčí válečky, ty zkroutíme a položíme na vrch vánočky. Okraje na konci podložíme dospod. Takto připravenou vánočku přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple ještě asi ½ hodiny kynout. Poté ji pečlivě potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Vánočku pečeme pomalu v troubě vyhřáté asi na 170 st. C . Trvá to zhruba hodinu.
Rady pro přípravu vánočky:
- pokud se vám do pečení nechce, tak to nedělejte a vánočku si radši kupte
- použijte kvalitní mouku a dbejte, aby nebyla „studená“
- místo rozinek a mandlových lupínků můžete použít třeba nasekané sušené meruňky, sušené brusinky, ořechy, slunečnicová semínka
- pokud si nejste jisti, jak se plete vánočka, nejdříve se na to někde podívejte
- pokud máte pocit, že se vrchní pletenec vaší vánočky trochu sváží ke straně, můžete ho „přidržet na místě“ zapíchnutou špejlí nebo párátkem.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 942x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Moje vánočka (příprava těsta v pekárně)
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!