Skořicový dort

Suroviny

Korpus:
200 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
5 vajíček
špetka soli
2 vrchovaté lžičky kakaa
1 lžička skořice

Krém:
400 g másla
200 g moučkového cukru
1 vanilkový pudink (prášek)
1/2 l mléka
2 lžíce cukru krupice
1 lžíce rumu
6 lžic zavařeniny

Zdobení:
čerstvé nebo kandované ovoce
čokoláda
kakaový prášek

recept nemá fotografii

Postup

Oddělíme žloutky od bílků. Bílky dotuha ušleháme a necháme stranou. Ke žloutkům přidáme cukr, špetku soli a 3 lžíce horké vody a vše šleháme, až vznikne hustá žlutá pěna. Mouku smícháme s kakaem a skořicí a střídavě s tuhým sněhem z bílků přidáváme ke žloutkové pěně a lehce promícháváme. Dortovou rozvírací formu o průměru 24 až 26 cm lehce vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a rozetřeme k okrajů. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 až 180 st. C a upečeme. Hotový korpus poznáme tak, že se začne oddělovat od okrajů formy. Pro jistotu ozkoušíme vpíchnutím špejle, zda je dobře propečený také uprostřed (špejle by měla zůstat suchá). Korpus necháme vychladnout a poté ho dvakrát vodorovně překrojíme. Spodní díl korpusu pokapeme rumem.

Na krém si s předstihem uvaříme vanilkový pudink. Do části mléka vmícháme pudinkový prášek a cukr, druhou část mléka přivedeme do varu. Za stálého míchání vlijeme rozmíchaný pudinkový prášek s cukrem a asi 1 minutu za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Odstavíme ze zdroje tepla a přikryjeme alobalem, aby se při vychládání nevytvořil na pudinku škraloup. Pokud potřebujeme, aby pudink chladl rychle, tak jej během chladnutí občas zamícháme (tím se také zabrání vzniku škraloupu).

Změklé máslo ušleháme s cukrem a postupně přidáváme po lžících puding a zašleháváme. Na uvedené množství másla se spotřebuje téměř celý pudink, ale pokud budete mít pocit, že krém je řidší, přestaňte pudink přidávat. Důležité je, aby máslový krém a pudink měly stejnou (pokojovou) teplotu, aby se krém nesrazil. Do krému samozřejmě nesmí přijít případný škraloup z pudinku! Krém necháme vychladit.

Spodní díl dortového korpusu potřeme polovinou připravené pikantní zavařeniny (lze použít třeba rybízovou nebo brusinkovou) a asi 1/4 krému. Položíme druhou vrstvu korpusu a také potřeme zavařeninou a krémem. Doplníme třetí poslední vrstvou korpusu (většinou jako vrchní vrstvu volíme tu část korpusu, která vyla dole ve formě a je rovná). Na chvíli zatížíme prkénkem, aby se všechny části dortu dobře propojily. Potom dort potřeme krémem po stranách a posypeme čokoládovými hoblinkami. Nakonec zdobíme povrch dortu. Hladký krém ozdobně narýhujeme třeba vidličkou, zdobičkou nastříkáme kolečka a do nich umístíme ovoce (místo čerstvého ovoce lze použít třeba kandované třešně nebo sušené meruňky). Povrch dortu poprášíme místy kakaovým práškem.
Dort uchováváme v chladnu, krájíme až před podáváním.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1 968x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Skořicový dort


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist