Ovocné kynuté knedlíky I.

Suroviny


500 g hrubé mouky
1 lžička soli
1 lžička cukr
250 ml mléka
10 g droždí
1 žloutek
200 g borůvek

recept nemá fotografii

Postup


Popis je podrobný, vhodný pro začínající kuchařky.
Do mísy dáme mouku, lžičku soli. Pokud máme mouku uloženou v chladnu, necháme ji chvíli prohřát na pokojovou teplotu. Je to důležité pro správné kynutí. Do mléka přidáme lžičku cukru a mírně zahřejeme. Mléko musí být jen vlažné. Odstavíme ho ze zdroje tepla a rozdrobíme do něj droždí. Počkáme, až vzejde (vyplave na povrch a zvětší svůj objem). Vznikne nám tzv. kvásek, do kterého rozmícháme žloutek a vše přilijeme k mouce.
Vypracujeme vařečkou, až je těsto krásně hladké. To dá trochu práce, těsto by mělo být propracované tak, že se při jeho vymíchávání tvoří na povrchu malé puchýře. Ale s tím se netrapte, ani já této dokonalosti nedosahuji a nevím, zda to zvládají moderní hnětače. Přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti. Kyne zhruba hodinu - záleží na teplotě, kvalitě droždí a dodržení postupu.
Vykynuté těsto rozválíme na vále na plát asi na prst silný, nakrájíme z něj čtverce, doprostřed dáme ovoce a v dlani spojíme a zakulatíme. Hotové knedlíky necháme opět pod utěrkou asi 15 minut dokynout, potom je vkládáme do vařící osolené vody a vaříme asi 10 až 15 minut. Z této dávky se asi 20 knedlíků, vyplatí se vařit knedlíky na dvě dávky, protože potřebují při vaření dost prostoru a jsou pak pěkně nadýchané. Po 10 minutách vyjmeme děrovanou naběračkou jeden knedlík a dvěma vidličkami ho opatrně částečně roztrhneme, abychom viděli, zda je dobře uvařený. Po vyjmutí co nejdříve každý knedlík propíchneme vidličkou, aby z něj vyšla pára a knedlík zůstal kyprý.
Knedlíky omastíme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Můžeme pokapat i zakysanou smetanou nebo posypat mletým mákem s cukrem či postrouhat tvrdým tvarohem. Dochucení knedlíků má svá místní specifika, i tady platí, že fantazii se meze nekladou.
Poznámka:
Volně podle knížky Zlatá úsporná kuchařka Anuše Kejřové

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2 497x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Ovocné kynuté knedlíky I.


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist