Celozrnné slunečnicové pečivo
Suroviny
400 g celozrnné pšeničné mouky
100 g hladké pšeničné mouky
30 g droždí
1 kostka cukru
1 rovná lžíce soli
150 ml mléka
50 g tuku (Hera)
250 ml vody
50 g slunečnicových semínek do těsta
50 g slunečnicových semínek na posypání
1 vejce na potření
Postup
Lehce rozmícháme 150 ml vlahého mléka, kostku cukru, 3 lžíce mouky a rozdrobené droždí, nádobu přikryjeme utěrkou a necháme v teplé místnosti vzkynout kvásek (trvá to asi 10 minut). Zatím si rozpustíme tuk a necháme vychladnout, protože ho přidáváme vlahý. Smícháme obě mouky, sůl a slunečnicová semínka. Potom přilijeme vzešlý kvásek, tuk a vodu a vypracujeme hladké těsto. Necháme opět v teplé místnosti kynout.
Na pomoučeném vále rozkrájíme na kousky a tvarujeme pečivou. Můžeme dělat bulky jako na obrázku (nahoře je do křížku nastřihneme nůžkami), rohlíky či houstičky nebo větší celozrnné bagety. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme druhou dávkou slunečnicových semínek. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a upečeme do zlatova.
Poznámka:
Nejlepší jsou ještě vlahé, třeba s kouskem másla. A proč je peču, když podobné prodávají v každém pekařství Důvodem je cena, která se alespoň u nás pohybuje kolem 5 Kč za jeden kousek. I když celozrnná mouka stojí snad méně, než bílá.
Nemám domácí pekárnu, kdo ji máte, můžete si recept trochu přizpůsobit.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 911x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Celozrnné slunečnicové pečivo
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!