Smetanový mazanec
Suroviny
1000 g polohrubé mouky
60 g droždí
200 ml smetany
280 g másla
3 žloutky
150 g cukru
80 g mandlí
100 g rozinek
sůl
papír na pečení
Postup
Do mísy prosijeme trochu mouky, přidáme rozdrobené droždí, špetku cukru a vlažnou smetanu. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Pak do něj přilijeme rozpuštěné vychladlé máslo, přidáme zbývající přísady a zaděláme tužší těsto. Nakonec do něj zapracujeme rozinky a nadrobno nasekané mandle. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě několik hodin kynout. Dobře vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál a rozdělíme na dva nebo tři díly. Z každého vytvoříme bochánek, vložíme na vymazaný nebo papírem na pečení vyložený plech, přikryjeme utěrkou a znovu necháme kynout. Nakonec bochánky potřeme rozšlehaným žloutkem, ve středu nakrojíme do kříže a dáme péci do trouby vyhřáté na 200.C. Po chvíli teplotu snížíme a pozvolna dopečeme.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 2 751x
Komentáře receptu Smetanový mazanec
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!