Švestkový koláč s bílou mřížkou
Suroviny
1 kg švestek
500 g hladké mouky
20 g droždí
250 ml mléka
90 g tuku
70 g cukru krupice
2 žloutky
špetka soli
vanilkový cukr
citrónová kůra
2 zakysané smetany
2 žloutky
4 bílky
100 g kokosové moučky
100 g moučkového cukru
Postup
Nejdříve si připravíme klasické kynuté těsto na koláče. Do vlažného mléka s jednou kostkou cukru rozdrobíme droždí (½ kostky) a necháme vzejít. Tuk rozpustíme a necháme zchladnout. Odvážíme si mouku (bude lépe, když ji prosijeme), přidáme krupicový a vanilkový cukr, špetku soli a strouhanou citrónovou kůru. A samozřejmě i dva žloutky (bílky odložíme stranou, budeme je ještě potřebovat), mléko se vzešlým droždím a vlahý tuk. Těsto vypracujeme vařečkou až je hladké a nelepí se na misku. Poté ho přikryjeme utěrkou a necháme při normální pokojové teplotě kynout.
Mezitím si vyloupeme pecky ze švestek a vytřeme plech na pečení tukem. Zakysané smetany smícháme s polovinou moučkového cukru, s polovinou kokosové moučky a se dvěma žloutky. Vykynuté těsto rozválíme na plech až do krajů. Na něj rozetřeme směs ze zakysané smetany a rovnoměrně poklademe celý povrch koláče švestkami. Všechny 4 zbylé bílky do tuha ušleháme, přidáme zbytek cukru a kokosové moučky. Bílkovou směs dáme do zdobícího sáčku a na koláč uděláme mřížky.
Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů C a upečeme.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 920x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Švestkový koláč s bílou mřížkou
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!