Staročeské trdelníky
Suroviny
250 g hladké mouky
40 g másla nebo Hery
2 žloutky
půl lžičky cukru
20 g droždí
asi 200 ml mléka
špetka soli
1 bílek na potření
sekané ořechy a krupicový cukr na obalení
Postup
Z poloviny mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Vzešlým kváskem a zbylým mlékem smíchaným s rozpuštěným tukem a žloutky zaděláme těsto tuhé jako na koláče a dáme je vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 16 kousků, vyválíme proužky asi 30 cm dlouhé a volně je ovineme kolem plechových trubiček tak, aby byly mezi proužkem malé mezery. Trubičky s vinutým těstem rolujeme po válu až se proužky těsta zploští a zaplní mezery. Trdelníky pokládáme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Pak je potřeme rozšlehaným bílkem, a obalíme v ořechách, které jsme smíchali s krupicovým cukrem a upečeme. Hotové sesuneme z trubiček a posypeme moučkovým cukrem.
Tyto malé trdelníky, které se pečou zejména jako drobné vánoční pečivo a podávají se jako zákusek k vínu, bývaly kdysi tradičním svatebním a posvícenským pečivem. Upečené v troubě na plechových trubičkách jsou pouze ozvukem trdelníků původních, které se pekly na rožni, navinuté na kónickém dřevěném válci, jemuž se říkalo "trdlo" - odtud i název pečiva. Upravíme-li si vhodně otáčecí rožeň nebo grilovaní jehlu, můžeme zkusit upéci je tradičním způsobem. Při pečení je ovšem musíme silně potírat rozpuštěným máslem.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2 024x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Staročeské trdelníky
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!