Králík v černé omáčce
Suroviny
4 králičí stehna
1 mrkev
½ celeru
1 petržel
5 kuliček černého pepře
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
1 lžička sušeného tymiánu
sůl
80 g másla
3 lžíce hladké mouky
5 lžic povidel
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce cukru
2 lžíce strouhaného perníku
10 sušených švestek
hrst oloupaných mandlí
Postup
Králičí stehna vaříme v osolené vodě společně s nakrájenou kořenovou zeleninou a kořením téměř do změknutí. Uvařené maso vyjmeme a udržujeme v teple, vývar přecedíme a použijeme ho jako základ pro omáčku.
Nejdříve si připravíme z másla a hladké mouky světle zlatou jíšku. Tu rozředíme vývarem, přimícháme povidla až se rozpustí. Přidáme nakrájené sušené švestky, cukr a nastrouhaný perník a omáčku asi 15 minut provaříme. Potom za stálého míchání přidáváme po kapkách citrónovou šťávu. Omáčku ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl či cukr. Chceme-li omáčku hladkou, můžeme ji rozmixovat, nevadí-li nám kousky sušených švestek, nemusíme. Nakonec přimícháme mandle, do omáčky vložíme maso a necháme prohřát.
Maso ozdobíme plátkem citrónu, vhodnou přílohou jsou knedlíky
Poznámka:
Místo králičího masa lze použít i kvalitní uzené maso.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 940x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Králík v černé omáčce
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!