Listové těsto
Suroviny
1.těsto
250 g hladké mouky
250 g tuku
2.těsto
150 g hladké mouky
1 žloutek
150 až 200 ml vody s octem
špetka soli
Postup
Listové těsto se připravuje prokládáním dvou těst. Na první těsto si prosijeme mouku, přidáme nasekaný tuk a zpracujeme. Necháme v chladnu odpočinout. Na druhé těsto si odvážíme mouku, doprostřed uděláme důlek. Vodu smícháme s trochou octa a rozšleháme v ní žloutek. Pak vlijeme do důlku v mouce a nožem a později rukou zpracujeme těsto až se tvoří vzduchové bubliny. Hotové druhé těsto dáme asi na hodinu odpočinout pod nahřátou misku nebo kastrolek.
Po uvedené době si nejdříve rozválíme druhé těsto a přímo na něm rozetřeme první těsto. Obě vrstvy přeložíme společně na 3 díly jako když skládáme kapesníky a znovu rozválíme. Postup skládání a rozválení opakujeme asi šestkrát, po skončení přikryjeme těsto potravinářskou fólií a necháme ho asi hodinu odpočinout v chladnu. Poté těsto znovu rozválíme a zpracujeme na výsledný moučník.
Pečeme na plechu vypláchnutém vodou. Zpočátku ve velmi rozpálené troubě (asi 230 stupňů C) po několika minutách zmírníme příkon tepla, ale troubu neotvíráme.
Příprava těsta je pracná, takže když už ho připravujeme doma, uděláme si ho více najednou a můžeme ho uchovat i v mrazničce.
Poznámka:
Sama s přípravou tohoto těsta nemám zkušenosti, dávám přednost kupovanému. Zařadila jsem ho na žádost jedné návštěvnice ze zahraničí.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2 072x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Listové těsto
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!