Jeřabinový kompot s jablky
Suroviny
1 kg zralých jedlých jeřabin
1 kg očištěných jablek
kyselina citrónová
Nálev:
400 ml vody
400 g cukru
Postup
Jeřabiny otrháme od třapin a stopek, dobře vypereme ve studené vodě, krátce povaříme (asi 5 minut), zcedíme, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Cukr rozpustíme ve vodě, tímto nálevem jeřabiny zalijeme a necháme 24 hodin proslazovat.
Druhý den omyjeme a oloupeme jablka, odstraníme jádřince a jablka nakrájíme na osminky. Očištěná a nakrájená jablka vkládáme do vody s 5 g kyseliny citrónové, aby na vzduchu nezhnědla. Potom je v této vodě povaříme asi 3 až 5 minut, odcedíme a necháme okapat.
Nálev z jeřabin slijeme, jeřabiny necháme okapat a do zavařovacích sklenic střídáme vrstvu jablek a jeřabin. Nálev z jeřabin přivedeme k varu a ovoce jím zalijeme. Sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme (zahřát na 90 stupňů a teplotu udržovat po 20 minut).
Poznámka:
Je to dost piplačka, ale když máte hodně jeřabin i jablek, je to zase něco jiného. Nevšední kompot můžete využít nejen jako zákusek po jídle, ale třeba i do pohárů. Takto připravené jeřabiny můžete zavařit i do malých skleniček a použít k ozdobení chlebíčků či jednohubek. Výborně doplňují česnekové pomazánky.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 841x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Jeřabinový kompot s jablky
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!