Lehký letní dort

Suroviny

Těsto:
5 vajec
250 g cukru krupice
450 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
150 ml oleje
150 ml vody
2 lžíce rumu
2 lžíce citronové šťávy

750 g jahod
2 lžíce rumu
2 lžíce moučkového cukru
extra silné želé na dorty (Dr. Oetker)
(šlehačka na ozdobení)

recept nemá fotografii

Postup

Nejdříve si upečeme dortový korpus + část piškotového těsta navíc, protože z něj budeme dělat náplň do dortu. Uvedené množství surovin stačí jak na korpus, tak na vlastní náplň. Žloutky ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme vodu, olej, rum a citrónovou šťávu a promícháme. Potom přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto rozdělíme do dvou forem – asi 2/3 do dortové formy a zbývající třetinu do jakékoliv formy. A upečeme v troubě předehřáté na 190 stupňů C. Po vyjmutí necháme zchladnout, poté dortový korpus vodorovně rozřízneme na tři části.
Zatím si očistíme a opláchneme jahody. Několik stejně velkých dáme stranou (použijeme je na ozdobení povrchu dortu), ostatní rozmačkáme nebo rozmixujeme na jahodovou dřeň. Piškotovou hmotu určenou na náplň rozdrtíme (rozmixujeme), přidáme k ní jahodovou dřeň, moučkový cukr a rum. Po promíchání by nám měla vzniknout hustá růžová hmota, kterou spojíme jednotlivé vrstvy dortového korpusu a vše vrátíme do dortové formy.
Povrch dortu potřeme tence meruňkovou zavařeninou a poklademe kolečky nakrájených jahod. Dle návodu na obalu si připravíme želé – úskalím jeho přípravy je správný odhad doby, kdy ho odstavíme ze zdroje tepla. Pokud nám nezačne po době uvedené v návodu tuhnout, zkusíme ho znovu a více zahřát, ve většině případů se však nesmí vařit. Po mírném zchladnutí polijeme povrch dortu velmi tenkou vrstvou želé a jakmile ztuhne, rozlijeme rovnoměrně zbývající želé a necháme v chladnu ztuhnout.
Před podáváním můžeme jednotlivé řezy ozdobit šlehačkou a čerstvou jahodou.
Poznámka:
Výhodou tohoto dortu je, že obsahuje proti jiným minimum tuku, hodí se proto na letní oslavy. Dá se připravit nejen z jahod, ale třeba i z borůvek, malin nebo ostružin.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2 549x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: Počet hodnotících uživatelů 1,00 (počet: 1) 1,00 1 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Lehký letní dort


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist