Velikonoční mazanec
Suroviny
500 g polohrubé mouky
150 g másla
120 g cukru krupice
4 žloutky
250 ml mléka
40 g droždí
50 g rozinek
50 g kandovaného ovoce
4 lžíce rumu
1 vanilkový cukr
1 lžička soli
špetka mletého kardamonu
strouhaná citrónová kůra
Postup
Droždí smícháme se lžící cukru, přidáme trochu vlahého mléka a mouky a nechám vzejít kvásek. Žloutky utřeme se zbytkem cukru, s vanilkovým cukrem, se změklým máslem a solí. Přidáme mouku, vzešlý kvásek, zbylé vlahé mléko, rum, citrónovou kůru, kardamon, rozinky a nasekané kandované ovoce. Vše zpracujeme v těsto, které necháme v míse zakryté utěrkou vykynout na teplém místě. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, ještě jednou ho propracujeme a nakonec z něj vytvoříme dva bochánky. Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení a necháme znovu vykynout. Během kynutí je několikrát potřeme rozšlehaným vejcem.
Vykynuté mazance vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů C a pečeme asi 40 minut do zlatova. Jesliže mazance na povrchu příliš brzy zčervenají, přikryjeme je papírem na pečení a dopečeme přikryté.
Před podáváním je můžeme poprášit moučkovým cukrem. Krájíme je na plátky.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 439x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Velikonoční mazanec
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!