Křehký švestkový koláč
Suroviny
Těsto:
250 g polohrubé mouky
130 g tuku
½ sklenice cukru
1 vejce a 2 žloutky
1 lžíce sádla
1 lžička prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
Drobenka:
50 g másla
4 lžíce cukru
4 lžíce polohrubé mouky
Náplň:
500 g švestek
2 bílky
½ sklenice cukru krupice
tuk na vymazání plechu
Postup
Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Přidáme nasekaný tuk, vejce, žloutky a sádlo, těsto zpracujeme a dáme na 30 minut do ledničky. Mezitím si vypeckujeme švestky a rukama uhněteme těsto na drobenku, které také necháme chvíli v chladničce. Tukem si vytřeme plech, na kterém budeme koláč péct.
Vychlazené těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále na velikost plechu a na plech ho přeneseme pomocí čisté utěrky. Těsto urovnáme až do krajů plechu a rovnoměrně ho poklademe půlkami švestek. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něj zašleháme u cukr. Ušlehaný sníh rozetřeme na švestky. Drobenku nastrouháme na hrubém struhadle na švestky potřené sněhem. Koláč vložíme do trouby předehřáté asi na 170 stupňů a pečeme asi 35 minut. Po zchladnutí ho nakrájíme a podáváme.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2 497x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Křehký švestkový koláč
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!