Vepřová pečeně (pro začátečníky)
Suroviny
800 g vepřového masa
sůl
kmín
50 g sádla
vývar
Postup
Na pečení je nejvhodnější vepřová pečeně (někdy nazývaná karé). Je to maso z vepřového hřbetu a peče se v celku s kůžičkou i bez kůžičky. Lze však použít i jiné druhy vepřového masa – kýtu, krkovičku nebo vepřovou plec. Pokud maso obsahuje kosti, odstraníme je, ale využijeme je při pečení. Vepřovou pečeni potřeme solí a posypeme kmínem. Na dno pekáče dáme sádlo, menší kosti a část odřezků masa a na ně položíme připravené maso hřbetem dolů. Nemáme-li kosti, můžeme je nahradit špejlemi. Pekáč přiklopíme a maso pečeme za občasného podlévání v troubě při teplotě 220 stupňů C po každé straně asi ¾ hodiny. Celkem tedy počítáme minimálně s hodinou a půl pečení. Maso poléváme v průběhu pečení vypečenou vlastní šťávou a případně podléváme vývarem. Upečené maso vyjmeme z pekáče, ze šťávy sebereme větší část tuku a pak k ní přilijeme trochu vývaru. Osolíme, povaříme a procedíme. Maso nakrájíme na porce, upravíme na talíř a polijeme částí šťávy. Jako přílohu použijeme houskové (viz recept 146 – houskový knedlík pro začínající kuchařky ) nebo bramborové knedlíky (viz recept 753 – bramborové knedlíky a dušené zelí (viz recept 143 – lehké dušené zelí). A máme klasické vepřo-knedlo-zelo.
Další varianta:
Máme-li pečeni s kůžičkou, postupujeme obdobně, ale osolíme a okmínujeme jenom spodní část pečeně (ne kůžičku) a pečeni položíme na kosti nebo na špejle kůžičkou dolů tak, aby kůžička nepřiléhala k pekáči. Trochu podlijeme vývarem. Pečeme tak dlouho, až kůžička změkne a dá se vidličkou propíchnout (trvá to asi ¾ hodiny). Pečeni pak obrátíme a kůžičku nakrájíme na úzké proužky – řezy však nesmějí zasáhnout do masa. Nakrojenou kůžičku pak osušíme a silně posolíme (asi 1 mm vrstvu soli). Čím je soli více, tím lépe kůžička křehne. Pokračujeme v pečení, ale kůžičku již nesmíme polévat šťávou, sůl by se přitom splachovala a maso i šťáva by byly přesolené a kůžička by nekřupala.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 4 443x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Vepřová pečeně (pro začátečníky)
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!