Dlouho vláčná vánočka
Suroviny
500 g polohrubé mouky
120 g másla
80 g cukru
3 žloutky
sůl
citronová kůra
vanilkový cukr
25 až 30 g droždí
250 ml smetany (mléka)
rozinky
mandle na posypání
1 vejce na potření
Postup
Nejdříve si připravíme kvásek – do části vlahé smetany rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru a 1 lžíci mouky. Lehce promícháme a necháme kynout v teplé místnosti. Máslo se žloutky utřeme do pěny, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, citronovou kůru a ještě promícháme. Přidáme mouku, zbylou smetanu a kvásek a případně i rozinky a vypracujeme těsto (v hnětači nebo vařečkou, případně na vále). Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout v teplé místnosti. Poté z těsta upleteme vánočku, na utěrce ji přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, opět zakryjeme utěrkou a necháme kynout. Před pečením ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme asi 45 minut při teplotě 160 až 170 stupňů C.
Poznámka: Tato vánočka vydrží velmi dlouho vláčná, měkká. Zatím nemám vyzkoušené, ale jde prý o ověřený recept.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 3 283x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Dlouho vláčná vánočka
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!