Stifado z králíka
Suroviny
1 králík (asi 1,8 kg)
2 středně velké mrkve
200 g celeru
12 kuliček černého pepře
800 g malých cibulí nebo šalotky
1 stroužek česneku
500 ml suchého bílého vína
3 lžíce vinného octa
6 lžic oleje
425 ml nakládaných rajčat (malá konzerva)
4 hřebíčky
2-3 bobkové listy
1 lžíce hladké mouky
sůl
Postup
Králíka omyjeme, osušíme a naporcujeme na 8-10 dílů. Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na kostičky. Pepř nahrubo utlučeme. Oloupeme si část cibule a pokrájíme ji na větší kousky. Stroužek česneku nadrobno nasekáme. Víno, ocet, drcený pepř a hřebíček smícháme se 4 lžícemi oleje. Porce králíka spolu se zeleninou a bobkovým listem vložíme do mísy a zalijeme připravenou marinádou. Zakryjeme a necháme přes noc v chladu uležet.
Druhý den povaříme zbylou oloupanou cibuli (asi 1 minutu), přelijeme ji studenou vodou a necháme okapat. Před vařením cibuli na straně kořene křížem nařízneme, aby se nerozpadla. Konzervovaná rajčata pokrájíme nadrobno a vložíme zpět do nálevu. Odleželé porce masa vyjmeme z marinády, osušíme je, osolíme a poprášíme moukou. Marinádu přecedíme a uschováme. V pekáči rozehřejeme zbylý olej a porce králíka na něm ze všech stran osmahneme. Přidáme ovařené cibulky, nasekaná konzervovaná rajčata a zalijeme marinádou. Můžeme přidat i část zeleniny, která zbyla po přecezení marinády. Přiklopíme, dáme do předehřáté trouby a necháme asi 45 minut podusit. Pak pekáč odkryjeme a králíka dalších 15-20 minut dopékáme. Povrch jednotlivých kousků masa občas poléváme šťávou z pod masa. Na závěr pokrm podle chuti dosolíme a opepříme. Podáváme nejlépe s čerstvou bagetou nebo chlebem a se zeleninovým salátem. Hodí se i opékané brambory, smažené bramborové krokety nebo hranolky. Doba přípravy je asi 2 hodiny (bez doby marinování).
Poznámka: Králík je výborný, šťavnatý a zeleninová příloha je k němu velmi chutná.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 984x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Stifado z králíka
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!