Jidášky

Suroviny


500 g polohrubé mouky
150 g másla
70 g cukru
2-3 žloutky
40 g kvasnic
strouhaná citronová kůra
vanilkový cukr
1/3 lžičky soli
250 ml sladké smetany
1 vejce na potření

ukázka receptu Jidášky
Posunovut vlevo
ukázka receptu Jidášky
Posunout vpravo

Postup


Nejdříve si dáme rozpustit máslo a necháme ho zchladnout. Do misky odvážíme polohrubou mouku, uděláme v ní důlek a do něj vlijeme vlahou smetanu a rozdrobíme droždí. Necháme ho vzejít. Poté přidáme nastrouhanou citronovou kůru, krupicový i vanilkový cukr, sůl a žloutky. Nakonec přilijeme vlahý tuk a ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme v teplé místnosti vzkynout. Poté z něj vyvalujem válečky o délce asi 20 cm a tloušťce cca 1 cm. Z válečků se pokusíme uvázat uzel a jsme-li zruční, jeden konec uzle můžeme nakrájet jako ocásek a na druhém vytvarovat ptačí hlavičku. Takto připravené jidášky necháme znovu vzkynout. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme v troubě předehřáté na 190° C asi 15 minut. Ještě horké potíráme rozpuštěným máslem s medem.
Poznámka:
Těsto je málo sladké, ale obsahuje dost tuku. Je vláčné a chutné.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1 766x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Jidášky


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist