Jidášky
Suroviny
500 g polohrubé mouky
150 g másla
70 g cukru
2-3 žloutky
40 g kvasnic
strouhaná citronová kůra
vanilkový cukr
1/3 lžičky soli
250 ml sladké smetany
1 vejce na potření
Postup
Nejdříve si dáme rozpustit máslo a necháme ho zchladnout. Do misky odvážíme polohrubou mouku, uděláme v ní důlek a do něj vlijeme vlahou smetanu a rozdrobíme droždí. Necháme ho vzejít. Poté přidáme nastrouhanou citronovou kůru, krupicový i vanilkový cukr, sůl a žloutky. Nakonec přilijeme vlahý tuk a ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme v teplé místnosti vzkynout. Poté z něj vyvalujem válečky o délce asi 20 cm a tloušťce cca 1 cm. Z válečků se pokusíme uvázat uzel a jsme-li zruční, jeden konec uzle můžeme nakrájet jako ocásek a na druhém vytvarovat ptačí hlavičku. Takto připravené jidášky necháme znovu vzkynout. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme v troubě předehřáté na 190° C asi 15 minut. Ještě horké potíráme rozpuštěným máslem s medem.
Poznámka:
Těsto je málo sladké, ale obsahuje dost tuku. Je vláčné a chutné.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 766x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Jidášky
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!