Švestková metýnka
Suroviny
1 kg švestek
Těsto:
500 g hladké mouky
70 g cukru krupice
70 g tuku (Hera, máslo)
1 žloutek
špetka soli
250 ml mléka
20 g droždí
1 kostka cukru
Tuk na vymazání plechu
1 vejce na potření okrajů
Posýpka:
100 g hrubé mouky
100 g cukru krupice
80 g tuku (máslo, Hera)
Postup
Jde o klasické kynuté těsto, takže začíná přípravou kvásku. Mléko spolu s kostkou cukru velmi mírně zahřejeme, odstavíme ze zdroje tepla a rozdrobíme do něj droždí. Tuk rozpustíme a necháme zchladnout. Zatím si odvážíme mouku, cukr, přidáme špetku soli a žloutek. Přilijeme vzešlý kvásek a zchladlý tuk. Těsto vymícháme vařečkou až je hladké a necháme ho pod utěrkou kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Zatím si připravíme švestky. Opláchneme je, rozkrojíme na poloviny, odstraníme pecky. Máme-li bosenské švestky, které jsou větší než obyčejné české švestky, rozkrojíme je i na čtvrtky (koláč se potom lépe krájí). Připravíme si i posýpku rozmačkáním všech uvedených surovin a vytřeme si tukem plech, na kterém budeme koláč péci. Když je těsto vykynuté, přeneseme ho na pomoučený vál a za pomoci válečku (nebo pouze rukama) ho vytvarujeme zhruba do velikosti plechu na pečení. Snažíme se však těsto příliš nestlačovat. Potom ho přeneseme na plech a rukama ho "dotáhneme" až těsně k okrajům plechu. Okraje asi v šíři 5-8 mm mírně vyvýšíme a potřeme je rozšlehaným vejcem. Nakrájené švestky poklademe řeznou plochou na těsto (pokryjeme jimi celou plochu koláče). Potom koláč rovnoměrně posypeme připravenou posýpkou a dáme péci do trouby vyhřáté na 200 stupňů C. Pečeme až do chvíle, kdy okraje zezlátnou. Hotový koláč necháme zchladnout (po celém bytě se line báječná švestková vůně), krájíme a podáváme. Nejlepší je ještě vlahý.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 5 617x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Švestková metýnka
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!