Švestková metýnka

Suroviny

1 kg švestek

Těsto:
500 g hladké mouky
70 g cukru krupice
70 g tuku (Hera, máslo)
1 žloutek
špetka soli
250 ml mléka
20 g droždí
1 kostka cukru
Tuk na vymazání plechu
1 vejce na potření okrajů
Posýpka:
100 g hrubé mouky
100 g cukru krupice
80 g tuku (máslo, Hera)

recept nemá fotografii

Postup

Jde o klasické kynuté těsto, takže začíná přípravou kvásku. Mléko spolu s kostkou cukru velmi mírně zahřejeme, odstavíme ze zdroje tepla a rozdrobíme do něj droždí. Tuk rozpustíme a necháme zchladnout. Zatím si odvážíme mouku, cukr, přidáme špetku soli a žloutek. Přilijeme vzešlý kvásek a zchladlý tuk. Těsto vymícháme vařečkou až je hladké a necháme ho pod utěrkou kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Zatím si připravíme švestky. Opláchneme je, rozkrojíme na poloviny, odstraníme pecky. Máme-li bosenské švestky, které jsou větší než obyčejné české švestky, rozkrojíme je i na čtvrtky (koláč se potom lépe krájí). Připravíme si i posýpku rozmačkáním všech uvedených surovin a vytřeme si tukem plech, na kterém budeme koláč péci. Když je těsto vykynuté, přeneseme ho na pomoučený vál a za pomoci válečku (nebo pouze rukama) ho vytvarujeme zhruba do velikosti plechu na pečení. Snažíme se však těsto příliš nestlačovat. Potom ho přeneseme na plech a rukama ho "dotáhneme" až těsně k okrajům plechu. Okraje asi v šíři 5-8 mm mírně vyvýšíme a potřeme je rozšlehaným vejcem. Nakrájené švestky poklademe řeznou plochou na těsto (pokryjeme jimi celou plochu koláče). Potom koláč rovnoměrně posypeme připravenou posýpkou a dáme péci do trouby vyhřáté na 200 stupňů C. Pečeme až do chvíle, kdy okraje zezlátnou. Hotový koláč necháme zchladnout (po celém bytě se line báječná švestková vůně), krájíme a podáváme. Nejlepší je ještě vlahý.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 5 617x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Švestková metýnka


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist