Smetanový koláč s višněmi
Suroviny
250 g polohrubé mouky
20 g droždí
2 lžíce cukru
125 ml vlažného mléka
20 g tuku
1 vejce
špetka soli
lžička strouhané citronové kůry
Náplň:
500 g odpeckovaných čerstvých višní nebo višňový kompot
4 vejce
300 g zakysané smetany
1 balíček vanilkového cukru
50 g cukru
Postup
Mouku prosijeme do mísy, uprostřed vytlačíme důlek. Kvasnice s cukrem rozpustíme v polovině mléka a nalijeme do důlku v mouce. Přikryté necháme kynout asi 15 minut. Tuk rozpustíme na mírném teple, promícháme se zbylým mlékem, vejcem, solí a citronovou kůrou. Přidáme do kvásku a vše umícháme v hladké, pružné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě, až se objem těsta zhruba dvakrát zvětší. Vykynuté těsto ještě jednou důkladně prohněteme a vyválíme do kulatého plátu o průměru 28 cm. Ten přeneseme do tukem lehce vytřené kulaté koláčové formy, okraje těsta lehce vytáhneme prsty vzhůru. Višně rozložíme na těsto. Vejce, zakysanou smetanu, vanilkový cukr a cukr promícháme (našleháme) a nalijeme na koláč. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 40 minut, poté necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem. Pro slavnostnější příležitost můžeme koláč i pokapat griotkou.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 871x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Smetanový koláč s višněmi
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!