Kuře s mandlovou nádivkou
Suroviny
1 větší kuře
4 starší housky
4 vejce
100 g šunkového salámu
100 g mandlí
citron
pažitka
sůl
100 g másla
Postup
Nejdříve si připravíme nádivku. Mandle dáme do hrnečku, spaříme (tj. zalijeme vařící vodou) a necháme je v ní, dokud nepůjde dobře stahovat slupka. Potom je oloupeme a jemně nasekáme. Máslo rozpustíme. Mírně ztvrdlé housky nakrájíme na drobné kostičky a také šunkový salám takto nakrájíme. Opláchneme a nasekáme i pažitku. Nakrájené housky zalijeme rozpuštěným máslem, přidáme šunkový salám, pažitku, mandle, žloutky, lžíci citrónové šťávy a vše dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Kuře zevnitř i vně osolíme a nádivkou naplníme břišní dutinu. Tu uzavřeme jehlou, kuře položíme prsíčky dolů na pekáč, který jsme vytřeli kouskem másla a podlijeme trochou vody. Pečeme ho v troubě po dobu asi 45 - 60 minut (záleží na velikosti kuřete). Občas ho kontrolujeme a případně podléváme vodou. Asi po 30 minutách kuře otočíme a necháme dopéct. Pokud se nám všechna nádivka do kuřete nevešla, v tomto okamžiku ji můžeme samostatně přidat do pekáčku. Hotové kuře rozporcujeme, na každý talíř přidáme kousek nádivky. Podáváme s bramborem či bramborovou kaší a hlávkovým salátem nebo kompotem.
Poznámka:
Místo pažitky lze použít i čerstvý kopr, nádivka získá krásně aromatickou vůni. Tedy alespoň pro ty, kteří mají kopr rádi.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 532x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Kuře s mandlovou nádivkou
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!