Kapr na černo
Suroviny
1.5 kg kapra
sůl
1/8 litru octa
60 g másla
100 g kořenové zeleniny
40 g cibule
20 g cukru krupice
2 l vody
1/2 l černého piva
2 nová koření
6 zrnek pepře
malý bobkový list
kousek zázvoru
sušenou citronovou kůru
1/4 l červeného vína
2 hřebíčky
šťáva z jednoho citronu
50 g švestkových povidel
100 g perníku na strouhání
30 g mandlí
30 g ořechových jader
30 g rozinek
Postup
Připraveného očištěného kapra rozpůlíme, nakrájíme na stejné díly asi po 150 g, opláchneme, osušíme a osolíme. Petržel, celer, mrkev a cibuli očistíme, opláchneme a nakrájíme na plátky. V kastrole rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou zeleninu, přisypeme cukr a opražíme až do červena. Poté přilijeme vařící vodu, ocet, černé pivo, přidáme nové koření, černý pepř, bobkový list, zázvor, citronovou kůru, červené víno, hřebíček, švestková povidla a citronovou šťávu. Všechno povaříme a vzniklou omáčku zahustíme strouhaným perníkem. Poté vaříme ještě asi jednu hodinu za občasného míchání - omáčka by měla zhoustnout. Poté omáčku procedíme, vložíme do ní připravené porce kapra a necháme na mírném ohni vařit ještě asi půl hodiny. Poté přidáme do omáčky loupané a pokrájené mandle, jádra z vlašských ořechů a propláchnuté rozinky. Takto upraveného kapra necháme odležet v chladnu asi 24 hodin. Před podáváním znovu prohřejeme a podáváme k němu jemný houskový knedlík.
Poznámky:
Tento recept jsem získala z kuchařky Marie-Janků Sandtnerové. Je trochu složitější, ale jistě zajímavý.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 754x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Kapr na černo
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!