České koláče
Suroviny
500 g hladké mouky
citrónová kůra
sůl
20 g kvasnic
1/4 l mléka
100 g másla (tuku)
70 g cukru
2 žloutky
Nádivka maková:
180 g máku
3 dl mléka
100 g krupicového cukru
60 g perníku nebo sušenek
1 lžíce rozinek
vanilkový cukr
Nádivka tvarohová:
250 g měkkého tvarohu
1 vejce
90 g cukru
20 g rozinek
špetka muškátového květu
Na drobenku:
30 g másla
30 g moučkového cukru
50 g polohrubé mouky
1 vejce na potření koláčů a tuk na vytření plechu
Postup
Mléko mírně zahřejeme (nikoliv v mikrovlnce, kvasnice by špatně kynuly!), přidáme do něj lžičku krupicového cukru a rozdrobíme kvasnice. Necháme je v teple vzejít. Tuk si rozpustíme a necháme ho zchladnout - v okamžiku přidávání do těsta by měl být vlahý. Odvážíme si mouku, přidáme špetku soli, cukr a žloutky. Přilijeme mléko se vzešlými kvasnicemi a vlahý rozpuštěný tuk. Vařečkou (nebo ve hnětači) vypracujeme hladké těsto. Poprášíme ho na povrchu hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti do té doby, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Zatím si můžeme připravit drobenku - výše uvedené suroviny rozmačkáme rukama až vznikne stejnorodá hmota. Ušleháme si také vajíčko na potírání. Pokud budeme koláče plnit povidly a ta jsou tužší, můžeme je zředit tak, že k nim přidáme lžíci či dvě vody a za stálého míchání je zahříváme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou vyválíme na vále na 1 cm silně a nakrájíme na čtverce. Do každého dáme doprostřed nádivku (tvarohovou, makovou, povidla apod.), rohy čtverce poněkud povytáhneme a nad nádivkou spojíme tak, aby byla nádivka ze čtyř stran koláče vidět. Takto připravené koláče přeneseme na tukem vytřený a trochu předehřátý plech a necháme je ještě jednou kynout. Jakmile jsou vykynuté, potřeme je roząlehaným vajíčkem a posypeme cukrovou drobenkou. Dáme je péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Někde se tyto koláče ještě hned po upečení potírají rozpuštěným máslem, někde dokonce rumem.
Příprava tvarohové nádivky:
Tvaroh rozmícháme s vejcem, cukrem, muškátovým květem a vmícháme propláchnuté a okapané rozinky.
Příprava makové nádivky:
Mák jemně umeleme, povaříme v mléce (mícháme, aby se nepřipálil), přidáme nastrouhaný perník nebo sušenky, ochutíme vanilinovým cukrem a skořicí, osladíme a vmícháme propláchnuté a okapané rozinky.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 3 295x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu České koláče
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!