České koláče

Suroviny

500 g hladké mouky
citrónová kůra
sůl
20 g kvasnic
1/4 l mléka
100 g másla (tuku)
70 g cukru
2 žloutky

Nádivka maková:
180 g máku
3 dl mléka
100 g krupicového cukru
60 g perníku nebo sušenek
1 lžíce rozinek
vanilkový cukr

Nádivka tvarohová:
250 g měkkého tvarohu
1 vejce
90 g cukru
20 g rozinek
špetka muškátového květu

Na drobenku:
30 g másla
30 g moučkového cukru
50 g polohrubé mouky

1 vejce na potření koláčů a tuk na vytření plechu

recept nemá fotografii

Postup

Mléko mírně zahřejeme (nikoliv v mikrovlnce, kvasnice by špatně kynuly!), přidáme do něj lžičku krupicového cukru a rozdrobíme kvasnice. Necháme je v teple vzejít. Tuk si rozpustíme a necháme ho zchladnout - v okamžiku přidávání do těsta by měl být vlahý. Odvážíme si mouku, přidáme špetku soli, cukr a žloutky. Přilijeme mléko se vzešlými kvasnicemi a vlahý rozpuštěný tuk. Vařečkou (nebo ve hnětači) vypracujeme hladké těsto. Poprášíme ho na povrchu hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti do té doby, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Zatím si můžeme připravit drobenku - výše uvedené suroviny rozmačkáme rukama až vznikne stejnorodá hmota. Ušleháme si také vajíčko na potírání. Pokud budeme koláče plnit povidly a ta jsou tužší, můžeme je zředit tak, že k nim přidáme lžíci či dvě vody a za stálého míchání je zahříváme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou vyválíme na vále na 1 cm silně a nakrájíme na čtverce. Do každého dáme doprostřed nádivku (tvarohovou, makovou, povidla apod.), rohy čtverce poněkud povytáhneme a nad nádivkou spojíme tak, aby byla nádivka ze čtyř stran koláče vidět. Takto připravené koláče přeneseme na tukem vytřený a trochu předehřátý plech a necháme je ještě jednou kynout. Jakmile jsou vykynuté, potřeme je roząlehaným vajíčkem a posypeme cukrovou drobenkou. Dáme je péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Někde se tyto koláče ještě hned po upečení potírají rozpuštěným máslem, někde dokonce rumem.

Příprava tvarohové nádivky:
Tvaroh rozmícháme s vejcem, cukrem, muškátovým květem a vmícháme propláchnuté a okapané rozinky.

Příprava makové nádivky:
Mák jemně umeleme, povaříme v mléce (mícháme, aby se nepřipálil), přidáme nastrouhaný perník nebo sušenky, ochutíme vanilinovým cukrem a skořicí, osladíme a vmícháme propláchnuté a okapané rozinky.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 3 295x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: Počet hodnotících uživatelů 0,00 (počet: 1) 0,00 1 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu České koláče


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist