Domácí hrachová
Suroviny
250 g hrachu
1,5 l vody
40 g tuku
2 lžíce hladké mouky
1 menší cibule
mletý pepř
půl lžičky mleté papriky
sůl
česnek
majoránka
osmažená houska
Postup
Hrách propláchneme a namočíme přes noc do studené vody (nejlépe ho dáme již do tlakového hrnce, ve kterém ho budeme vařit). Druhý den doplníme vodu na potřebné množství, tlakový hrnec uzavřeme a hrách v něm vaříme asi 20 minut. Z mouky a tuku (másla, sádla) si připravíme světlou jíšku, přidáme k ní nastrouhanou cibuli, pepř a papriku a promícháme. Tlakový hrnec otevřeme, většinu měkkého hrachu rozmixujeme a z mixéru přelijeme do jiného hrnce, ve kterém budeme polévku dovářet. Přidáme i zbytek tekutiny z hrachem z tlakového hrnce a vše zahustíme připravenou jíškou s kořením. Společně vše dobře provaříme a občas při vaření zamícháme. Teprve teď dosolíme, přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Housku nakrájíme na kostičky, osmažíme na tuku a před podáváním ji vložíme do polévky.
Poznámky:
Také této polévky se vyplatí vařit větší množství, pokud máte strávníky, kteří ji mají rádi. Případný přebytek můžete i zmrazit pro pozdější použití.
Zajímavou obměnou je přidat do základní hrachové polévky nakrájené vařené uzené maso nebo hrubě nakrájenou mrkev.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2 134x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Domácí hrachová
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!