Jemný tvarohový koláč
Suroviny
200 g hladké mouky
130 g másla
1 žloutek
1 lžíce citrónové šťávy
hladká mouka na vyválení těsta
Náplň:
300 g měkkého tvarohu
2 lžíce rozinek
3 vejce
100 g moučkového cukru
2 lžíce citrónové šťávy
Postup
Do mouky přidáme nasekané změklé máslo a žloutek a rychle vypracujeme hladké těsto, které necháme krátce vychladit (bude se nám s ním dále lépe pracovat). Potom je rozválíme na pomoučeném vále na kulatý plát ve velikosti koláčové formy (počítáme s tím, že těsto bude i na šikmých okrajích formy). Formu vytřeme tukem, těsto do ní za pomoci válečku přeneseme, vtlačíme do okrajů a přebytečné těsto odřízneme. Potom koláčový korpus v předehřáté troubě asi 10 minut zapečeme. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň - tvaroh rozetřeme ze žloutky, přidáme opláchnuté rozinky a podle chuti citrónovou šťávu a cukr. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Touto tvarohovou směsí naplníme předpečený korpus a dáme ho znovu dopéct do trouby.
Praktické poznámky:
Nemáme-li s pečením tohoto koláče zkušenosti, připravíme si tvarohovou náplň radši předem, abychom mohli korpus plnit hned po prvních 10 minutách zapečení. Zůstane-li nám kousek těsta, můžeme ho znovu rozválet a vykrojit z něj tvary, kterými ozdobíme povrch tvarohové náplně. Koláč bude samozřejmě na pohled zajímavější.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2 105x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Jemný tvarohový koláč
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!