Mleté řízky
Suroviny
600 g mletého masa (vepřové, hovězí)
strouhanka ze 2 rohlíků
5 lžic mléka
1 vejce
sůl
mletý pepř
mletá paprika
2 lžíce hladké mouky
olej na smažení
4 papriky
100 g slaniny
4 lžíce zakysané smetany
3 lžíce kečupu
Postup
Strouhanku dáme do misky a zalijeme mlékem - necháme dobře vsáknout. Potom přidáme mleté maso, vejce, sůl, pepř, papriku a dvě lžíce hladké mouky. Rukama dobře propracujeme, aby vznikla stejnoměrná hladká masová směs. Rukama tvoříme nejdříve větší kuličku a z ní plochý mletý řízek. Ruce si občas namáčíme ve vodě, povrch řízků je potom hladší. Takto připravené řízky opečeme po obou stranách na tuku. Nesmažíme příliš zprudka, řízek dvakrát i vícekrát obrátíme a dbáme, aby se dobře propekl a na povrchu nepřipálil. Osmažené řízky vyjmeme a dáme stranou. V kastrolu si necháme rozpustit na kostičky nakrájenou slaninu, tu zalijeme 200 ml vody nebo vývaru, promícháme, přidáme osmažené vepřové řízky a necháme pod pokličkou dusit. Zatím si očistíme papriky (nejlépe, když jsou různobarevné) a nakrájíme na proužky. Ke konci dušení je přidáme do omáčky spolu s kečupem a promícháme. Necháme provařit. Nakonec postupně zamícháme zakysanou smetanu. Ochutnáme a případně přisolíme. Podáváme s bramborem.
Poznámka: Toto masové jídlo chutná i menším dětem. Místo papriky lze také použít mrkev nakrájenou na kostičky a zelený hrášek, nebo kombinaci papriky a cukety nakrájené na proužky.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2 588x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Mleté řízky
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!