Čočka na kyselo
Suroviny
500 g suché čočky
50 g sádla
30 g cibule
40 g hladké mouky
1/4 l vývaru
půl bobkového listu
trochu tymiánu
sůl
ocet (nebo citrónovou šťávu)
Postup
Čočku přebereme, opereme a namočíme asi na dvě až čtyři hodiny do studené (neosolené!) vody. Potom ji v téže vodě vaříme pod pokličkou do měkka. Můžeme také použít předvařenou čočkou, potom postupujeme podle návodu na obalu výrobku. V kastrole připravíme ze sádla, drobně nakrájené cibule a mouky světlou jíšku, podlijeme ji trochu vývarem, okořeníme bobkovým listem a tymiánem a krátce povaříme. K povařené jíšce potom přidáme uvařenou čočku, okyselíme octem nebo citrónovou šťávou, osolíme, promícháme a krátce povaříme. K čočce se často podává plátek uzeného masa, nebo je možné ji doplnit volským okem, opečenou uzeninou, kyselou okurkou apod. Povrch čočky můžeme ozdobit (a čočku také ochutit) osmaženou cibulkou.
Poznámka:
Místo bobkového listu a tymiánu, lze čočku okořenit mletým pepřem a trochou nastrouhané citrónové kůry. Moje maminka dělávala také úspornou variantu čočky na kyselo. Uzené maso a kyselé okurky nakrájela na kostičky a vmíchala je do horké čočky. Povrch potom ozdobila smaženou cibulí.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2 622x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Čočka na kyselo
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!