Kachna pečená
Suroviny
1 kachna o váze asi 2 kg
sůl
kmín (majoránka)
50 g másla
vývar na podlévání
Postup
Kachnu dobře opláchneme zevnitř i na povrchu, necháme okapat a osušíme. Potom ji uvnitř i na povrchu osolíme a posypeme kmínem. Aby při pečení nevysychala, je dobré naříznout břišní stěny, do vzniklého otvoru prostrčit nohy a zašít nebo uzavřít jehlou či špejlí břišní dutinu. Na pekáči rozpustíme tuk, vložíme na něj kachnu prsíčky dolů, dáme do horké trouby a zvolna pečeme. Když je kachna na hřbetě dost opečená, obrátíme ji a již prudčeji ji dopečeme. Při pečení ji občas poléváme vypečenou šťávou, ke které podle potřeby přiléváme vývar. Prsíčka můžeme při dopékání potírat máslem. Pečení kachny trvá asi třičtvrtě hodiny nebo hodinu, záleží to na její velikosti a na prudkosti pečení. Upečenou kachnu vyjmeme z pekáče a dáme na prkénko a pak ji podélně rozpůlíme tak, aby na jedné půlce zůstala celá páteřní kost. Tu pak vcelku odsekneme. Každou z půlek rozdělíme napříč asi na 4 díly - záleží to na velikosti kachny. Ze šťávy z pod kachny odstraníme přebytečný tuk a je-li jí málo, přilijeme k ní trochu vývaru. Krátce povaříme a přelijeme jí porce kachny. Kachna dobře chutná s knedlíkem (houskovým i bramborovým) a zelím (dušeným bílým nebo červeným). Samo pečení kachny nevyžaduje příliš častou pozornost kuchařky, a tak je možné ho dobře zkombinovat s přípravou přílohy a zelí. Při dobré přípravě a troše zkušeností se vše dá stihnout za zhruba za hodinu a půl. A potom už jen otevřeme vychlazené pivo (co také jiného) a pochutnáváme si. I s myšlenkou, že si takovéto kalorické a ne příliš dietní jídlo můžeme dopřát jen jednou za uherský rok.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2 548x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Kachna pečená
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!