Krkonošská bramboračka s houbami
Suroviny
300 g čerstvých hub
300 g brambor
1 větší mrkev
1 větší cibule
3 stroužky česneku
1 petržel
100 g celeru
100 g kapusty
sůl
mletý pepř
4 zrnka celého pepře
1 lžička majoránky
1 lžička kmínu
2 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
petrželová nebo celerová nať
Postup
Na tuto polévku si připravíme pořádně velký hrnec - mělo by se do něj vejít alespoň 2,5 l vody. Vodu osolíme a dáme vařit. Zatím se věnujeme čištění a krájení zeleniny na polévku a čištění a krájení hub. Houby jsou lepší čerstvé, ale zatoužíte-li po této polévce v zimě, sušené se také hodí (těch stačí samozřejmě menší množství). Oloupané brambory nakrájíme na větší kostky (asi 2 x 2 cm), ostatní zeleninu nakrájíme na menší kostičky, kapustu na proužky. Jakmile se voda začne vařit, vhodíme do ní všechnu zeleninu kromě kapusty, nakrájené houby,mletý a celý pepř, kmín a majoránku. Přikryjeme pokličkou a vaříme téměř do změknutí zeleniny. Zatím si z másla a hladké mouky připravíme zlatou jíšku a rozpustíme ji ve vlahé vodě. Jakmile zelenina začíná měknout, přidáme na proužky nakrájenou kapustu a přimícháme rozpuštěnou jíšku. Polévku necháme ještě asi 10 minut povařit. Podle chuti přisolíme, kdo má rád, může přidat Vegetu. Na talíři sypeme zelenou natí.
Poznámky:
Polévka je díky bramborám a většímu množství hub poměrně vydatná, doplněná chlebem může posloužit i jako večeře.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 3 225x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Krkonošská bramboračka s houbami
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!