Borůvkový koláč s citrónovou polevou
Suroviny
Těsto:
200 g hladké mouky
kávová lžička prášku do pečiva
100 g másla
75 g cukru
1 vejce
Náplň:
100 g borůvek
4 lžíce strouhanky
100 g zakysané smetany
75 g cukru
2 vejce
citrónová kůra
Postup
Mouku smícháme s práškem do pečiva. Přidáme k ní změklé máslo, cukr a vejce a rukama uhněteme těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme v chladu nejméně hodinu odpočinout. Zatím si vymastíme formu (rozpočet je na kulatou koláčovou formu o průměru 26 cm), propláchneme borůvky a necháme je okapat. Můžeme použít také zmražené borůvky (samozřejmě je před použitím alespoň trochu rozmrazíme!). Po odležení vyválíme těsto na pomoučeném válu - měl by nám vzniknout plát zhruba odpovídající tvaru a velikosti formy. Tímto plátem formu vyložíme, těsto přitiskneme na dno i okraje a přes ostřejší kraj koláčové formy přebytečné těsto oddělíme. Můžeme z něj vyválet tenkou placičku a dát ji na dno formy. Těsto ve formě potom posypeme strouhanou houskou a na ni navršíme připravené borůvky (1-2 lžíce borůvek necháme stranou). Zakysanou smetanu rozšleháme s cukrem, vejci a citrónovou kůrou a potřeme jí koláč. V troubě předehřáté na 200 stupňů ho pečeme asi 15 minut. Potom přidáme na koláč odložené borůvky a asi ještě 15 minut dopékáme. Když koláč vychladne, poprášíme ho moučkovým cukrem. Pro slavnostnější příležitosti ho můžeme ozdobit i kopečkem šlehačky (šlehačka borůvkám sluší!).
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 899x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Borůvkový koláč s citrónovou polevou
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!