Kynutá bábovka s rozinkami
Suroviny
3 žloutky
100 g moučkového cukru
150 g tuku (Hera, máslo)
sůl
citrónová kůra z půlky citrónu
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
50 g rozinek
trochu rumu
30 g droždí
50 ml mléka na kvásek
tuk na vymaštění formy
jemná strouhanka na vysypání formy
Postup
Nejdříve si připravíme kvásek - do vlahého mléka rozdrobíme droždí, přidáme asi půl kávové lžičky cukru a polévkovou lžíci mouky. Nádobu se surovinami na kvásek přikryjeme utěrkou a necháme v teplé místnosti kynout asi 30 minut. Rozinky namočíme do rumu a necháme je nabobtnat (je dobré to udělat už den předem). Žloutky, moučkový cukr a změklý tuk utřeme vařečkou do pěny. Přidáme trošku soli a nastrouhanou citrónovou kůru. Potom postupně přidáváme polohrubou mouku a mléko, rozinky a vykynutý kvásek. Těsto vařečkou vypracujeme, až je hladké a necháme je ještě asi půl hodiny kynout. Mezitím si vymažeme formu na bábovku tukem a vysypeme strouhankou. Z vykynutého těsta vytvarujeme rukama válec, který se dá dobře vložit do formy na bábovku. Po naplnění těsta do formy jej necháme ještě chvíli kynout a potom bábovku pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů po dobu asi 60 minut. Je hotová tehdy, když se začne trochu na okrajích oddělovat od formy. Po vyklopení z formy ji necháme vychladnout na drátěné podložce (lze použít i kovový podstavec z mikrovlnné trouby určený ke grilování). Před podáváním bábovku pocukrujeme.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 665x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Kynutá bábovka s rozinkami
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!