Pivařský špíz
Suroviny
400 g vepřové kýty
2 nožičky klobásy (ostravské, horácké apod.)
150 g anglické slaniny
2 zelené papriky
3 cibule
200 ml světlého piva
2 lžíce sterilované červené papriky
sůl
pepř
olej (sádlo)
špejle
Postup
Nejvíce času zabere příprava surovin před vlastní tepelnou přípravou. Maso z kýty nakrájíme na tenké plátky, ty lehce naklepeme (třeba i přes fresh folii) a rozkrájíme tak, aby vznikly čtverce asi 3x3 cm. Klobásy oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Také anglickou slaninu nakrájíme na tenké plátky a potom každý plátek na kostičky o trochu menší než je vepřové maso. Ze zelených paprik odstraníme jádřince, opláchneme je, necháme okapat a také nakrájíme na kostičky velikosti asi 3x3 cm. Cibuli oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a ty rozdělíme na jednotlivé "lístky". Takto připravené suroviny napichujeme střídavě na špejli (paprika, klobása, cibule, vepřové maso, anglická slanina). Osvědčilo se mi začínat a končit paprikou. Připravené špízy opepříme. Na pánvi si rozpálíme tuk (olej, sádlo) a špízy se všech stran krátce osmahneme a vyjmeme. Do výpeku poté přidáme pivo, sterilovanou červenou papriku, sůl a promícháme. Znovu vložíme opečené špízy a zvolna dusíme pod pokličkou asi 10-15 minut. Během dušení je alespoň jednou obrátíme, aby do sebe dobře natáhly chuť piva. Podáváme s bramborem nebo s čerstvým chlebem. Sklenice piva k jídlu bude samozřejmě také stylová.
Poznámka: Z uvedeného množství je asi 8 menších špízů - počítáme dva na porci. Složení špízů jde samozřejmě obměňovat podle fantazie a podle surovin, které máte k dispozici.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 278x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Pivařský špíz
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!