Pravá boloňská omáčka na špagety
Suroviny
4 lžíce rostlinného oleje
2 cibule
2 stroužky česneku
1 mrkem
375 g mletého hovězího masa
375 g mletého vepřového masa
250 ml mléka
375 ml suchého bílého vína
1 kg rajčat
1 lžíce rajčatového protlaku
zelené bylinky (oregano, bazalka, tymián, šalvěj)
sůl
pepř
500 ml vody
Postup
Samozřejmě můžete namítnout, že boloňskou omáčku na špagety můžete koupit v prášku a udělat za několik minut. To je pravda, když však zatoužíte zjistit, jaký je rozdíl mezi práškovou a skutečnou boloňskou omáčkou na spagety, můžete použít následující recept.
Nejdříve si připravíme všechny suroviny. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek také oloupeme a prolisujeme nebo utřeme se solí. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na drobné kostičky. Bylinky opláchneme a svážeme do svazečku. Nemáme-li čerstvé, lze nahradit sušenými. Rajčata opláchneme, nakrojíme slupku, spaříme je horkou vodou. oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli. Přidáme mrkev, česnek a také osmahneme. Doplníme mletým masem a podusíme jej. Přilijeme mléko a na mírném ohni vaříme, až se tekutina odpaří. Potom přilijeme bílé víno, promícháme a opět mírně vaříme dokud se tekutina neodpaří. Potom přidáme rajčata, rajčatový protlak, svazek bylinek, osolíme a opepříme. Vaříme asi 1-2 hodiny, velmi mírně a za občasného míchání. Svazek zeleniny nakonec vyjmeme a případně dochutíme. Tuto omáčku navršíme na uvařené špagety a posypeme strouhaným sýrem.
Poznámky: Vaření této omáčky je výhodné zejména v létě, kdy je dostatek vyzrálých a levných rajčat a kdy jsou také k dispozici čerstvé zelené bylinky, které omáčce dodají tu správnou chuť a vůni. Lze je samozřejmě nahradit i sušenými bylinkami, ale protože tyto mají výraznější vůni, vybereme z výše uvedených jen dva druhy a také s množstvím to nepřeháníme. Tato omáčka má také tu výhodu, že ji lze zmrazit a následně použít bez snížení kvality omáčky. Můžete proto využít této skutečnosti a porce omáčky si zmrazit do zásoby. Uprostřed sychravého podzimního večera se vám takto připravená omáčka bude určitě hodit.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 5 465x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Pravá boloňská omáčka na špagety
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!