Babiččina rajská omáčka
Suroviny
40 g másla
20 g cibule
4 zrnka pepře
2 zrnka nového koření
1 hřebíček
1/2 cm skořice
malý kousek bobkového listu
trochu tymiánu
citronová kůra
10 g cukru
40 g mouky hladké
10 rajských jablíček
(2 vrchovaté lžíce protlaku)
šťáva z půlky citronu
(2 lžíce červeného vína)
Postup
Aby byla rajská omáčka krásně voňavá, je k tomu potřeba všechno koření, které je uvedeno v seznamu surovin. Plus samozřejmě čerstvá dobře vyzrálá rajská jablíčka (ideální jsou ta z konce léta, ve kterých je plno konzervovaného sluníčka) nebo dobrá rajčata konzervovaná, která se při přípravě rajské omáčky vyplatí zejména v zimním období. Je také možné použít místo rajských jablíček rajčatový protlak. A jak na to
Používáme-li čerstvá rajčata, opláchneme je, spaříme, oloupeme slupku a nakrájíme je na osminky. Konzervovaná bývají již oloupaná, stačí je jen nakrájet. Potom si oloupeme cibuli, pokrájíme ji na kolečka a osmahneme na rozehřátém másle do růžova. Přidáme celý pepř, nové koření, skořici, bobkový list, tymián, hřebíček, citronovou kůru a lžíci cukru. Zamícháme, přisypeme mouku a necháme ji za občasného míchání zežloutnout. Přidáme rajská jablíčka nebo rajčatový protlak, dobře promícháme a chvíli dusíme. Potom zalijeme hovězím vývarem (nebo osolenou vodou) a dobře povaříme. Téměř hotovou omáčku podle chuti okyselíme, osolíme a případně přisladíme, můžeme přidat i několik lžic červeného vína. Na závěr omáčku procedíme - odstraníme tím zejména koření. Podáváme s vařeným hovězím masem a s houskovým knedlíkem.
Poznámka:
A pokud vás tohle složitější vaření nebaví, použijte některý z výrobků našich potravinářských firem.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 4 038x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Babiččina rajská omáčka
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!