Vepřová kýta na smetaně
Suroviny
750 g vepřové kýty
sůl
40 g slaniny
100 g kořenové zeleniny
1 l vývaru z bujonové kostky
50 g másla
4 zrnka pepře
2 zrnka nového koření
trochu tymiánu
250 ml zakysané smetany
20 g hladké mouky
1 citron
10 g cukru
Postup
Oprané vepřové maso z kýty osušíme, necháme ho vcelku, protáhneme ho na nudličky nakrájenou slaninou a osolíme. Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) si očistíme, nakrájíme na nudličky. Připravíme si vývar z bujonové kostky podle návodu. V kastrolu si rozpálíme máslo a zbytky slaniny a osmažíme na něm nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme pepř, nové koření a tymián, potom vložíme maso a podlijeme ho vývarem. Dáme do trouby a nejprve maso dusíme ho pod pokličkou. Ke konci pokličku odstraníme a nepřikryté maso opečeme po obou stranách dočervena. Dáváme však pozor, aby se zbytečně nevysušilo. Upečené maso vyndáme z kastrolu a dáme ho na prkénko. Až trochu zchladne, nakrájíme ho na plátky (porce). Šťávu z pod masa můžeme rozmixovat nebo pouze rozmačkat zbývající kousky zeleniny. Potom do ní přidáme zakysanou smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, ochutíme citronovou šťávou a případně obarvíme karamelem (stačí však také přidat do omáčky lžičku cukru, pokud nemáte s karamelem zkušenost). Omáčku ochutnáme a případně přisolíme. Omáčkou poléváme maso, jako přílohu použijeme houskové knedlíky. Toto tradiční jídlo české kuchyně uvítají zejména muži, kterým se v době rozruchu kolem hovězího masa "stýská" po pořádných českých omáčkách.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 6 135x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Vepřová kýta na smetaně
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!