Tažený štrúdl
Suroviny
400 g hladké mouky
1 vejce
50 g másla do těsta
100 g másla na potírání závinu a vymazání plechu
500 až 600 g kyselejších jablek
100 g moučkového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
10 g strouhanky
1 lžíce octa
100 ml vlažné vody
špetka soli
Postup
Tento recept je na slavný tažený štrúdl, který se vařil u Čapků.
Hladkou mouku dáme na vál, přidáme vejce, ocet. sůl a vlažnou vodu a utvoříme těsto, které pak dlouze a důkladně zpracováváme dohladka. Před koncem zpracování je dobré těstem několikrát do válu bouchnout, aby zvláčnělo a bylo prostě akorát. Z těsta uděláme dva bochánky, přikryjeme je porcelánovými miskami a necháme je dvě hodiny odpočinout. Zatím si oloupeme jablka, vykrájíme jádřince a jablka si nakrájíme na jemné plátky. Na stůl nebo na vál si připravíme starý čistý ubrus nebo kus jiného vhodného plátna, jeden bochánek na něj položíme a odprostředka k okraji začneme rukama vytahovat těsto. Výsledkem je těsto tenké jako blána nebo jako pergamen, které se netrhá. Na úplném konci se na kraji vytvoří silnější okraj (za který taháme) a ten odstřihneme. Těsto pocákáme rozehřátým máslem a do poloviny plátu posypeme strouhankou. Poklademe plátky jablek, poprášíme skořicí a cukrem. Pomocí plátna nebo utěrky potom začneme štrúdl zavinovat, pomalu a opatrně, až máme roli hotovou. Při přemístění závinu na plech si opět pomáháme plátnem nebo utěrkou - na plechu závin zahneme do písmene "U". Štědře ho potřeme rozpuštěným máslem a pečeme dozlatova v předehřáté troubě. Často ho kontrolujeme, protože pečení netrvá dlouho a řídíme se barvou těsta. Když je zlatohnědé, je závin hotový. Stejným způsobem postupujeme u druhého bochánku.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2 011x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Tažený štrúdl
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!